beza krówka
menu

Aktualności

24. marca Międzynarodowym dniem lodów rzemieślniczych

24. marca Międzynarodowym dniem lodów rzemieślniczych

24/03/2018

Celem Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych jest przekonanie ludzi do spożywania tych  wspaniałych słodyczy. Lody rzemieślnicze nie tylko mają lepszy smak od tych produkowanych w fabryce, ale i pozbawione są chemicznych dodatków i powstają z wysokiej jakości produktów. Święto ustalone zostało przez Parlament Europejski. 

Nowe punkty

Nowe punkty

19/03/2018

W tym roku oprócz dotychczasowych lokali będziecie mogli nas odwiedzać w wielu nowych miejscach

Gdańsk, Warszawa, Wrocław, Opole.... i wiele innych 

Szczegóły wkrótce 

Jak to było?

Jak to było?

15/03/2018

Niestety tego kto i kiedy wynalazł lody nie wiadomo. Wiadomo jednak, że gdybyśmy żyli kilkaset lat temu, pewnie większość z nas nigdy nie spróbowałaby lodów, a to dlatego, że w tamtych czasach lody jadali wyłącznie arystokraci.

Przyjmuje się, że lody wymyślili Chińczycy około 5 tysięcy lat temu… Miażdżyli oni owoce i podawali z pokruszonym lodem w miskach. Wymyślono też, że po dodaniu do papki ryżowej (która powstawała z gotowanego ryżu i mleka) owoców i przypraw, można ją włożyć do śniegu i zamrozić – to była namiastka prawdziwych lodów 

Grecy uwielbiali tak zwany „śnieg z Olimpu”. Była to mieszanka lodu, miodu, soków owocowych i wina. Był to ulubiony przysmak elit towarzyskich. Rzymianie natomiast lody urozmaicali miodem, cynamonem, wodą różaną i fiołkami. Dodawali też migdały, daktyle i figi. Miłośnikiem lodów był Cesarz Neron.

Lody dla współczesnej Europy, odkrył najprawdopodobniej wenecki podróżnik – Marco Polo. Jak głosi legenda Marco Polo, który często gościł w Chinach, wykradł tajną recepturę i sprzedał weneckim cukiernikom. Dzięki tej kradzieży powstały słynne kremowe weneckie lody śmietankowe.

facebook
© 2018 Beza-krówka. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie https://bypixel.pl